De ska ta över världen

Där stod de. De där maktgalna.

Tänkt dig lite blågrå himmel. Massor massor med barn från olika håll och åldrar, i alla fall från förskolan till sexan. De samlades idag förväntansfulla inför denna dag. Sista skoldagen. Sen, sommarlov. Ledighet från skolan i hela nio veckor.

Klass för klass gick de upp på scenen för att skandera. Sjunga ut och sjunga in. Min son, en blåögd lintott i sin blåvitrandiga skjorta, att se honom gjorde hela mitt hjärta varmt. Jag är så blödig. Bara att se honom, på sin sista skoldag, kastade mig många år tillbaka i tiden då det var jag. Sommarlovet kliade på min rygg. Förväntningarna. Skrapsår på knän och cykelturer till  oändliga äventyr. För ett barn.

Efter att några klasser sjungit sitt, blev det deras tur. De där maktgalna förstaklassarna. Min sons klass och parallellklass. Jag hade ju hört namnet på låten de skulle framföra men jag hade noll koll. Trots att jag borde ha koll så hade jag inte det.

Upp klev de på scenen. Jag reste mig upp. Jag vill se och ta in allt. Min son gömde sig längst bak.

”Vad var det vi sa, när vi sträckte ut våra armar, vad var det vi sa, när vi två tittade ut ifrån berget, vad var det vi skrek när drömmar bar oss bortom stan, å en dag ska vi härifrån”

Kände igen mig lite och tänkte att vart bär det hän nu?…och så klämde de i från tårna. 7-8 åringarna…

”vi sa: vi ska ta över, vi ska ta över världen, vi ska bli stora”…

De tog varandras händer och lyfte dem upp i skyn och fortsatte…

”vi ska bli mäktiga, ha ha och vi ska göra jorden hel ja vi ska göra vattnet rent
och vi ska aldrig skada varandra mer och vi ska slåss
ja, vi ska slåss mot Goliatså tro på mig för jag vet att
du är modigast”…

Och mitt hjärta brast. Tårarna trängde sig på och jag fylldes av hopp. Och jag trodde på allt vad de sjöng. Jag köpte allt vad de små maktgalna förstaklickarna skanderade. De ska ta över världen. Och de ska slåss mot Goliat. De vill bara att vi tror på dem, så jag tänker vara modig och tro på dem, att med dem blir världen en bättre plats.

Med allt som sker runt om i världen. All ondska. Allt vansinne så kunde inte klass 1A och klass 1B valt en mer passande låt att sjunga än Lalehs Goliat Jag önskar så att jag hade haft en bild jag kunde lagt upp på dessa barn där de håller varandras händer uppsträckta när de berättar att de ska ta över världen. De ska bli mäktigast. Dessa små människor. Jag tror bannemig att detta var den bästa sång eller framträdande jag någonsin sett på en skolavslutning. Och den högg tag i mig. Och det var inte bara mina ögon som var vattniga. Jag kommer för alltid att minnas denna sång. De där maktgalna förstaklassarna, vilka underbara små människor som egentligen är så stora.

Lyssna på låten. Bara gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: