Stekt finsk korv och kanelbullar i världsklass.

Återhämtning. Och en lucka för reflektion, vare sig jag vill det eller inte.

Operationen gick bra, som planerat. Jag vaknade upp ur narkosen utan att må sjukt dåligt. Otroligt vad man kan få kämpa för att hålla ögonen öppna. Tror att jag vid tillfälle bad att få dubbel espresso droppat i ögonen.

Jag blev inte långrandig patient utan gjorde allt enligt skolboken för att få komma hem så snart det bara var möjligt. Inte en minut längre än nödvändigt. Avskyr doften på ett sjukhus. Allting känns som ett enda stort väntrum. På döden eller tillfrisknad. Ibland väntar man bara oändligt länge. På ingenting alls.

Nu när man landat hemma och känslorna börjar ta vid. Ni vet, när verkligheten biter en i arslet. Jag var oförskämt pigg dagen efter OP. Hade ont men smärtan var hanterbar. Plötsligt kom tröttheten och klubbade mig. Den hade alla känslor med sig. Första och mest obehagliga känslan; att vara beroende av andra. Fy fan vad jag hatar att vara beroende av andra. Att handla, fixa mat, hämta saker, fråga mig hur jag mår…och när man inser att ingen frågar. Ingen handlar. Och jag förmår inte att be om hjälp. Då sjunker man långt ner i ett svart hål. Där ligger man i fosterställning och tycker att man är helt värdelös. Jag är verkligen sämst i universum på att be om hjälp. Sämst. Jag försöker att öva, jag gör verkligen det, men man vill inte vara till besvär. Liksom.
Att ligga i skilsmässa mitt i skiten gör ju inte saken så enkel heller. Jag ber ju inte min blivande exmake om hjälp. Barnen är ju barn. De ska bara vara barn.
Igår var det mörkt i min själ. Så kallt och mörkt. Saknade min mamma, som igår, gick bort för tre år sedan. På dagen. Hon fattades, hon hade stekt korv, bakat bullar, baddat min panna och pratat oavbrutet och allt möjligt skit. Bara för att det var så hon gjorde. Igår längtade jag så att få ligga i hennes soffa och se på alla möjliga märkliga serier hon älskade och inte kunde uttala. Bones. Som hon uttalade bånnes. Jag kunde till och med tänka mig se bånnes och äta stekt finsk korv och kanelbullar. Hennes kanelbullar var världens godaste och största. Världsklass.

Idag fick jag besök. Efterlängtat besök. De kom med sushi och rosa blommor. Skönt att få prata och se dagsljus. Sitta upp. Skratta och le. Vilken skjuts jag fick av besöket. Mina älskade fina kollegor. Bättre kan man inte ha. Och jag längtar tillbaka till mitt jobb. Mitt skrivbord. Till det vanliga livet i ekorrhjulet. Så att jag kan gnälla och längta efter semester.

Smärtorna kommer och går. Men när jag tänker efter vad det är jag gjort för operation är det inte utan att känna mig lite sorgsen. Kastrerad. Jag är en kastrerad katt. Och alla vet att det är då alla möjligheter till att skapa ett nytt liv är borta.
Det var en kontrast att på sjukhuset, i matsalen äta frukost med nyförlösta mammor. Och så jag. Utan en plastkorg med bebis. Helt tomhänt kom jag till frukost. Utan livmoder. Och utan tumör.
En nybliven mammorna undrade var min bebis var. Jag svarade att båda var i skolan. Den äldsta i 9:an och den yngsta i 3:an. Vad tyst det blev. Hon stirrade ner i sin plastkorg. Jag stirrade ner i min kaffekopp. Älskade kaffe. Kontraster i livet. Perspektiv.

Mer återhämtning väntar. Ingen träning och inga tunga lyft. Bara vila. Röra mig. Ut och gå. Frisk luft och andas. Ta hand om mig.
Sen ska jag kvala upp ärmarna igen och fortsätta kriga.

PS. Jag är heller inte bra på att vänta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: