Spridda skurar och bara sol.

Det är något särskilt att hänga ute i det fria. Det är bara så enkelt och anspråkslöst. För mig är det att leva livet att vistas ute under stjärnorna bland syrsor och mygg.
När jag mår som sämst i livet, när man är trängd i ett hörn eller riden av sina demoner är vildmarkslivet den bästa medicinen. Återhämtningen. Andningshålet.

Jag är ju paniskt rädd för yxmördare där ute i skogen, särskilt om nätterna. Mitt fantasifoster fostrat av filmer från åttiotalet har ”lärt” mig att det är på nätterna de vistas i skogen på jakt efter människor att slakta. Särskilt de som bor i tält eller vindskydd. Paniskt rädd. Så, av naturliga själ söker jag mig till likasinnad befolkning, främlingar eller ofrämlingar för den här sortens äventyr. Tiden för min ensamnatt kommer, jag ska bara…
Hur som, i fredags drog jag tvärs över Skåne för att möta upp dem – främlingarna. En hämtade jag på vägen. Och visst är det en spänning/anspänning att sitta i en bil med en främling man aldrig mött. I fredags kämpade jag, jag hade verkligen ingen lust till samtal just då. Behövde få sjunka djupt in i mig själv och bara vara utan att tänka på artighetsfraser och hitta på intresseområden att mötas i. Jag behövde bara tid att kalibrera mig. Bilresan gick bra. Solen sken och trafiken flöt på.

Framåt skymningen tändes elden och mat skulle lagas, jag slog till med lyx, lax i folie med sparris, tomater, smör och nypotatis. Bullar i folie på glöden, som nybakat och lite rosé till det. Var osäker på om det var egentligen var okej att njuta av vin på såna här event men är man fyrtiofem och inget annat uttryckts så tog jag beslutet att jag gör precis som jag vill. Gott var det. Mat över öppen eld vid Östersjön är ju oslagbart gott.
Vi satt långt in på natten och pratade om allt möjligt, bland annat alla yxmördare som lurar i vassen. En kvinna berättade för mig om hennes första nätter ensam, rädslan som lever rövare och göder fantasin. Hon tog sig igenom det och känner inte någon rädsla för det längre, och fy fan vad jag behövde få den motivationen. Ursäkta kraftuttrycket. Jag somnade under en stjärnklar himmel och näktergalens hysteriska sång ackompanjerat av havet. Hur kan man inte älska detta?

Jag är mycket spridda skurar vad det gäller intressen. Min närmsta omgivning blir ganska chockade och rent av skrattar år att jag ger mig ut och iväg med främmande människor. Sover ute och kissar i buskar. Jag lider ofta socialt, jag tycker det är svårt och får enorm ångest av att umgås. För att jag orkar inte med de där sociala koderna, det är så enormt tärande och dränerande. Särskilt när jag är privat. I mina yrkesroller har jag inte det bekymret alls. Men när jag ska vara råa, nakna och autentiska Nellie får jag ångest. Jag vet ofta inte vad jag ska säga eller var jag ska göra av mina kroppsdelar. Jag saknar filter och pratar från hjärtat och det som ramlar i mun. Blir en pajas ibland och ibland helt tyst, i ren ångest.
Jag förstår att den här typen av aktivitet är inte för alla, att kissa i buskar och resa läger. Jag älskar det, nja, kanske inte att besöka buskar men det är ett nödvändigt ont. Man jag förstår inte hur man kan reagera att skratta åt mig när jag delar med mig av vad jag ska och älskar att göra. Det sårar.

Lördagen ägnades åt vandring. Blyga 19 kilometer i varierande natur, grusväg, stig, landsväg och ibland helt Ur Spår. Det som skidåkare kallar offpist. Jag är så tacksam att Patrik finns och arrangerar sånt här, så slipper jag tänka så mycket. Jag bara infinner mig och följer efter genom snår och helt ur spår. Jag är så tacksam att få ha delat ett dygn med ”yxmördargänget” plus hundar. Jag är så tacksam att jag har möjlighet och kapacitet att göra det här.
För min mentala och omentala hälsa är det här den absolut bästa medicinen. Jag längtar ut igen.

Delar med mig av några helt underbara bilder tagna av Patrik Svensson som också är själen och hjärtat bakom Ur Spår. (spana in på fejjan)

Bygger tält på en omsorgsfullt vald plätt
Skippade yttertält för att få under-bar-himmel-känsla
Dags för eld och mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: